De tekening als spiegel van jouw kind

Er gebeurt veel op dit moment met kinderen: online lessen zonder klasgenoten, thuiswerkende ouders, niet zomaar kunnen shoppen, amper kunnen sporten of er met vrienden op uit kunnen… Zaken die voor ons als volwassenen ook al veel impact hebben. Het maakt kinderen en jongeren vaak onzeker, angstig of boos. Uit onderzoek is gebleken dat dat ook terug te zien is in tekeningen van kinderen en jongeren. (Trouw 13-7-2020, Corona door kinderogen).

Tekenen is één van de van de methodes die ik als kindercoach gebruik om kinderen en jongeren beter te begrijpen. Tekeningen laten vaak onbewust zien hoe ze zich voelen en wat er in hen omgaat. Dat neem ik als kindercoach mee in mijn coachvragen en het gesprek wat we hebben. Ook kan een tekening mij handvatten geven voor wat ze nodig hebben om bijvoorbeeld met onzekerheid of angsten om te gaan. Natuurlijk is een tekening altijd een momentopname en wordt er onbewust getekend, maar de ervaring leert dat een tekening nooit ‘toevallig’ is.

Voor mij zijn tekeningen een heel waardevolle aanvulling op mijn kindercoach-zijn. Kinderen kunnen, willen of durven soms niet onder woorden brengen wat ze voelen of denken. Hoe fijn is het dan om daar samen grip op te krijgen en naar handvatten te zoeken om ermee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *